Calendarul zilei:
 
 
29 martie 2017
Anunturi pe judete

Anunturi toata Romania
Auto Servicii Electro casnice Anunturi diverse Locuri de munca Telefoane Matrimoniale Computere Afaceri Imobiliare inchirieri Imobiliare vanzari Imobiliare cereri
 
Vremea în Zona de Nord Est a Romaniei 

           Botosani
           Suceava
           Iasi
           Bacau
        Neamt
           Vaslui

 
PUBLICITATE
Actualizat 24 din 24 de ore!
Informatia de Nord Est >> Stiri Botosani >> Dezvoltarea economică a unei țări duce la dispariția limbii vorbite. Cercetătorii au descoprit de ce dispar 25% limbile lumii!
Exclusiv:

Dezvoltarea economică a unei țări duce la dispariția limbii vorbite. Cercetătorii au descoprit de ce dispar 25% limbile lumii!


Detalii stire Dezvoltarea economică a unei țări duce la dispariția limbii vorbite. Cercetătorii au descoprit de ce dispar 25% limbile lumii! 04-09-2014  /  197 Vizite                          Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Succesul generat de dezvoltarea economică ar putea duce la dispariţia unor limbi minoritare, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, informează bbc.co.uk.

Cele mai ameninţate sunt limbile minoritare vorbite în cele mai dezvoltate regiuni ale planetei, precum America de Nord, Europa şi Australia.

Autorii acestui studiu, publicat în Proceedings of the Royal Society B, spun că eforturile de protejare a acestor limbi trebuie să se concentreze pe aceste teritorii.

Coordonatoarea studiului, Tatsuya Amano, profesor la Universitatea Cambridge, a spus: "Limbile lumii dispar acum cu mare viteză. Este o situaţie foarte gravă. Vrem să descoperim felul în care extincţia este distribuită global şi care sunt factorii principali ai acestui proces".

Tatsuya Amano, care studiază de obicei ratele de dispariţie a speciilor de animale, spune că aproximativ 25% din limbile vorbite pe plan mondial sunt în prezent ameninţate.

Potrivit cercetătorilor, cu cât o ţară are mai mult succes din punct de vedere economic, cu atât mai repede dispar limbile ei minoritare.

Ei spun că, în America de Nord, limbi precum Upper Tanana - vorbită de mai puţin de 25 de persoane în Alaska - sunt pe punctul de a dispărea pentru totdeauna.

În Europa, limbi precum Ume Sami din Scandinavia şi dialectul Auvergnat din Franţa dispar cu rapiditate din vorbirea curentă.

"Pe măsură ce economia se dezvoltă, o limbă ajunge adeseori să domine sferele politice şi educaţionale ale unei naţiuni. Oamenii sunt forţaţi să adopte limba dominantă sau riscă să rămână izolaţi - economic şi politic", a declarat autorul studiului.

Cercetătorii au descoperit că şi limbile din Himalaya sunt ameninţate, precum Bahing din Nepal, care mai este vorbită în prezent de opt persoane. De asemenea, limbile minoritare dispar la tropice.

"Aceste ţări cunosc o creştere economică rapidă, aşadar, în viitorul apropiat, acele limbi se vor confrunta cu riscul de extincţie", spune Tatsuya Amano.

Oamenii de ştiinţă cer statelor ca eforturile de conservare a limbilor minoritare să se concentreze în regiunile menţionate.

Potrivit autorilor studiului, eforturile depuse pentru protejarea unor limbi, precum dialectul scoţian din Marea Britanie, reprezintă un bun exemplu al unei strategii de succes, scrie Descopera.ro.

Documentare: Informatia de Nord Est

Te rugam sa citesti si editia tiparita a ziarului nostru. Se gaseste la toate chioscurile de presa din Botosani si SuceavaCiteste si...
Detalii stire Machiajul în timpul sarcinii afectează inteligența bebelușului » Machiajul în timpul sarcinii afectează inteligența bebelușului
Un studiu controversat sugerează o legătură între machiajul folosit de femeile gravide şi nivelul mai scăzut de ...
Detalii stire Statistica a confirmat: sugrumarea investiţiilor de către guvern a aruncat România în recesiune » Statistica a confirmat: sugrumarea investiţiilor de către guvern a aruncat România în recesiune
Investiţiile au scăzut cu 13% în trimestrul al doilea, anulând evoluţia pozitivă de 3% a consumului, ceea ce îi ...
Detalii stire Topul județelor și al profesiilor cu cele mai multe locuri de muncă vacante. Botoșani, la coadă! » Topul județelor și al profesiilor cu cele mai multe locuri de muncă vacante. Botoșani, la coadă!
Un număr de 12.915 de locuri de muncă vacante erau înregistrate, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Detalii stire Românii sunt mai atenţi la sănătatea lor:  numărul celor ce nu merg la medic a scăzut! » Românii sunt mai atenţi la sănătatea lor: numărul celor ce nu merg la medic a scăzut!
Românii sunt mai atenţi la sănătatea lor, 76% din populaţie a mers cel puţin o dată la medic în ultimul an, în ...
Detalii stire Dezvoltarea economică a unei țări duce la dispariția limbii vorbite. Cercetătorii au descoprit de ce dispar 25% limbile lumii! » Dezvoltarea economică a unei țări duce la dispariția limbii vorbite. Cercetătorii au descoprit de ce dispar 25% limbile lumii!
Succesul generat de dezvoltarea economică ar putea duce la dispariţia unor limbi minoritare, potrivit unui studiu ...
Detalii stire Româncele, tot mai atrase de shopping-ul online » Româncele, tot mai atrase de shopping-ul online
Femeile din România cumpără online de cel puţin două sau trei ori pe lună, arată un studiu pe tema ...
Detalii stire Creierul poate fi antrenat să prefere o dietă sănătoasă » Creierul poate fi antrenat să prefere o dietă sănătoasă
Cercetătorii cred că este posibilă crearea unei diete care să poată anula dependenţa de alimente nesănătoase ...


Vezi ultimile anunturi imobiliare adaugate.
COMPONENTE LAPTOP HP DV 2500 este functional cu ceva probleme la balamale si camera are hdd160 gb, 2 ...

Valabil pentru : Botosani
Postat in Ploiesti
25-02-2017
Nevoie de un împrumut, vÄ sunt respinse de Banca si vrei un împrumut ...

Valabil pentru : Botosani
Postat in Carpinis
22-02-2017
Oferta împrumuturi între special 72h Te-am pus cu un împrumut d ...

Valabil pentru : Botosani
Postat in Carpinis
22-02-2017
Ãn scopul de a vÄ ajuta sÄ Ã®ndeplineascÄ datoriile, pentru r ...

Valabil pentru : Botosani
Postat in Carpinis
22-02-2017
oferta de finantare în România Sunt un om de afaceri francez în ...

Valabil pentru : Botosani
Postat in Carpinis
22-02-2017
1.000 la 900.000 rambursabil peste 25 de ani maxim pentru persoane fizice 2% Interes / an. rÄ ...

Valabil pentru : Botosani
Postat in Nourrisson
14-01-2017
Individuale Buna ziua Ofer împrumut de 1.000 ⬠la 500.000 ⬠pent ...

Valabil pentru : Botosani
Postat in clemont
10-01-2017

 
REZULTATE LOTO
 
HOROSCOPUL ZILEI
 
PUBLICITATE
Articolele si imaginile stirilor care NU au ca sursa "InformatiadeNordEst.ro" sunt @ Copyright-ul ziarelor din care au fost preluate. InformatiadeNordEst.ro nu raspunde pentru continutul ziarelor, preluat in limita impusa de lege, si nici pentru continutul anunturilor si comentariilor postate pe site de utilizatori.