Calendarul zilei:
 
 
23 iulie 2017
Anunturi pe judete

Anunturi toata Romania
Auto Servicii Electro casnice Anunturi diverse Locuri de munca Telefoane Matrimoniale Computere Afaceri Imobiliare inchirieri Imobiliare vanzari Imobiliare cereri
 
Vremea în Zona de Nord Est a Romaniei 

           Botosani
           Suceava
           Iasi
           Bacau
        Neamt
           Vaslui

 
PUBLICITATE
Actualizat 24 din 24 de ore!
Informatia de Nord Est >> Stiri >> Piramida holografică, fenomenul inexplicabil de pe muntele Ceahlău.
Exclusiv:

Piramida holografică, fenomenul inexplicabil de pe muntele Ceahlău.


19-02-2015  /  364 Vizite                          Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Umbra piramidală se manifestă în fiecare an după data de 6 august. În ultimii ani au apărut explicaţii ştiinţifice, dar fenomenul unic în România este înconjurat şi de o aură de mister.

Mihai Marin este unul din fotografii din Neamţ pasionaţi de misterul piramidei holografice care se produce an de an, în august, pe vârful muntelui Ceahlău. Cu rare excepţii, acesta a făcut observaţii asupra fenomenului începând din anul 2003 şi până în prezent.

„Este vorba de o suprapunere a minim 4 umbre date de formaţiunile reliefului zonei. În jurul datei de 6 august dimineaţa, vârful Toaca, ce are forma de piramidă regulată cu baza pătrat, sub radiaţia soarelui dinspre est formează umbra unui triunghi isoscel, ca în oricare dimineaţă senină din an. Stânca numită Piatra Ciobanului fiind mai mica şi mai jos face altă umbră prelungă, la fel Piatra Vulcanului şi peste toate se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui Lespezi?, spune Mihai Marin.

Din experienţa observaţiilor acesta a ajuns să detalieze condiţiile în care poate fi admirată umbra tridimensională:

„Umbra vârfului Toaca se poate vedea în orice dimineaţă şi seara când e senin, dar pentru a fi umbra holografică clară trebuiesc îndeplinite cel puţin aceste condiţii:

- Fenomenul are loc la răsăritul soarelui, se observă de pe vârful Toaca şi durează cam o oră. Se aplatizează şi dispare pe măsură ce soarele se ridică pe cer.

- Proiecţia este clară şi tridimensională în jurul celei de-a 49 dimineţi înainte şi după solstiţiul de vară.

- Între soare şi munte să nu fie nori, adică lumina să fie suficient de puternică încât să formeze umbre.

- Trebuie să existe un ecran pe care să se formeze imaginea tridimensională spre vest, între Piatra Ciobanului şi Piciorul Şchiop. Ecranul este în principal din ceaţă sau nori rarefiaţi.

- Fluorescenţa oxigenului sub acţiunea razelor ultraviolete dă impresia de corp distinct ce luminează în diverse nuanţe.

- Curcubeele din vârf se formează probabil prin difracţia luminii pe particule fine de ceaţă sau aerosoli?

- În vârful umbrei vârfului Toaca uneori apare şi umbra persoanei ce priveşte, ce pare învăluită în halouri multicolore. Aceasta se poate vedea şi în alte zile ale anului?


Ritual de urcat muntele Ceahlău

Mihai Marin aminteşte de faptul că Ceahlăul a fost considerat dintotdeauna un munte sacru, iar în în vechime oamenilor le era interzis să ajungă sus în alta zi decât 6 August.

„Ciobanii aveau crestate semne pe scoarţa copacilor ce marcau limita peste care nu treceau pentru că acolo, după cum spun legendele, trăiau înţelepţi, sacerdoţi, sihaştri, călugări, şi nu era bine să fie deranjaţi. Romulus Vulcănescu a urcat în perioada interbelică, fapt ce i-a marcat destinul fiind apoi înclinat spre studiul esoteric şi etnologic pentru ca în anul 1985 să apară la editura Academiei Române lucrarea Mitologia Română.

În lucrarea amintită, Romulus Vulcănescu explică care era ritualul urcării pe munte. Astfel, el aminteşte că în dimineaţa ajunului sărbătorii Schimbarea la Faţă, pe 5 august, s-au urcat pe Ceahlău patru buciumaşi cu buciume de alun care până după amiază au strâns vreascuri de jnepeni şi brad şi au făcut patru ruguri mari în cele patru puncte cardinale ale muntelui. La începutul asfinţitului, pentru a se anunţa urcarea pe munte, au aprins rugurile simultan şi au început să buciume îndelung.

„La pâlpâitul rugurilor pe cer ca nişte luceferi şi la chemarea buciumelor s-a început escaladarea muntelui de pelerini, în convoaie domoale, din cele patru părţi ale poalelui muntelui. Convoaiele care urcau în monom muntele erau călăuzite de bătrâni. La convoaie participau maturi, tineri şi copii, toţi îmbrăcaţi în straie de sărbătoare. Barbaţii şi tinerii purtau desagi cu vânături, iar femeile pe cap merinde, copii în mâini ploşti şi vase de lut cu apă?.

Ritualul impunea ca pelerinii să ajungă sus, pe culme, înainte de miezul nopţii.

„Odată ajunşi sus, pelerinii s-au strâns în cerc, în jurul rugurilor unde după tradiţie trebuiau să vegheze până la răsăritul soarelui, mâncând, glumind, cântand şi jucând hore (…) Cum răsărea soarele, toţi se ridicau în picioare cu faţa spre răsărit, ridicau mâinile spre soare, apoi îngenuncheau şi mulţumeau cerului că li s-a dat prilejul să mai urce un an pe munte şi să trăiască aceste clipe fericite chefuind şi horind de se cutremura muntele. După ce luau masa de prânz pe culme, trebuiau să coboare îndată ca să nu-i prindă asfinţitul pe culme. (…) După datină, muntele trebuia să rămâna gol la asfinţitul soarelui. Se credea ca apusul trebuia sa-i prindă pe oameni în sat la casele lor ca să le meargă bine tot anul? (Romulus Vulcănescu – Mitologia Română), scrie Adevarul.ro.

Documentare: Informatia de Nord Est

Te rugam sa citesti si editia tiparita a ziarului nostru. Se gaseste la toate chioscurile de presa din Botosani si SuceavaCiteste si...
Detalii stire Vulcanul Turrialba din Costa Rica a erupt! Aeroportul San Jose este închis, mii de oameni evacuați! » Vulcanul Turrialba din Costa Rica a erupt! Aeroportul San Jose este închis, mii de oameni evacuați!
Aeroportul internațional din San Jose, capitala Costa Rica, a fost închis, iar locuitorii din împrejurimi au fost ...
Detalii stire Așa ceva nu ai mai văzut! CRATERE URIAȘE, formate pe o șosea din Muntenegru! » Așa ceva nu ai mai văzut! CRATERE URIAȘE, formate pe o șosea din Muntenegru!
Dezastru pe o şosea din Muntenegru, care leagă capitala Podgorica de municipiul Budva. Alunecările de teren pur ...
Detalii stire Pe munte, la stațiunea Bușteni » Pe munte, la stațiunea Bușteni
Statiunea Busteni este una dintre cele mai cunoscute din tara noastra, fiind o alegere ideala pentru petrecerea ...
Detalii stire Cheile Bicazului » Cheile Bicazului
Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din România situată în partea centrală a ...
Detalii stire Cimitirul Vesel de la Săpânța » Cimitirul Vesel de la Săpânța
Cimitirul Vesel de la Sapanta este simbolic pentru tara noastra, mai ales pentru zona Maramures. Turistii din ...
Detalii stire TerrorStorm, un film eveniment pentru cei care se simt terorizați de stat! » TerrorStorm, un film eveniment pentru cei care se simt terorizați de stat!
De-a lungul istoriei, diverși infractori cu funcții guvernamentale au săvârșit acte teroriste împotriva ...
Detalii stire Mănastirea Putna, perla Coroanei Moldovei! » Mănastirea Putna, perla Coroanei Moldovei!
Manastirea Putna este prima ctitorie a lui Stefan cel Mare, datand din anul 1469. Aici se afla si mormantul ...


Vezi ultimile anunturi imobiliare adaugate.

 
REZULTATE LOTO
 
HOROSCOPUL ZILEI
 
PUBLICITATE
Articolele si imaginile stirilor care NU au ca sursa "InformatiadeNordEst.ro" sunt @ Copyright-ul ziarelor din care au fost preluate. InformatiadeNordEst.ro nu raspunde pentru continutul ziarelor, preluat in limita impusa de lege, si nici pentru continutul anunturilor si comentariilor postate pe site de utilizatori.